1e paal "De Parkwachters" 26 april 2012
Woningcorporaties werken voor het eerst samen bij nieuwbouw

Eerste paal geslagen voor project ‘De Parkwachters’
Aan de Parklaan in Boskoop is op 26 april het startsein gegeven voor het nieuwbouwproject ‘De Parkwachters’. Bij dit nieuwbouwproject werken de twee woningcorporaties Trifolium Woondiensten en Woonpartners Midden-Holland voor het eerst samen. Van Wijnen Stolwijk realiseert in opdracht van beide woningcorporaties in totaal 44 appartementen, verdeeld over twee torens.
,,Samenwerking vinden wij belangrijk”, benadrukte Herman Steenbergen, directeur van Van Wijnen Stolwijk. ,,Niet alleen met onze 'bouwpartners', maar ook in de communicatie met de buurtbewoners. Wij houden u graag op de hoogte, maar u bent ook van harte welkom op onze bouwplaats, zoek vooral onze uitvoerder op. Gezamenlijk werken wij aan een voor u leefbare omgeving. Wij gaan zorgdragen dat onze timmerlieden, maar ook wijzelf trots kunnen zijn als wij langs ‘De Parkwachters’ rijden.” Als symbool voor de samenwerking overhandigde hij de opdrachtgevers een beeldje, dat symbool staat voor een goede samenwerking.


Tussen de regenbuien door werd de eerste paal geslagen met een grote heistelling. Wethouder Gert Dazler nam plaats achter de knoppen. Op het moment dat de laatste centimeters de grond ingingen, werd een confettikanon afgeschoten. Daarna gingen alle genodigden terug naar het Floragebouw. Daar stonden nog drie toespraken op het programma en was er gelegenheid om te netwerken. 


van links naar rechts: Oetze Stienstra (projectleider Trifolium), Wim Stroobach (architect), wethouder Gert Dazler, Aad van der Reijken (directeur-bestuurder Trifolium), René Mascini (directeur-bestuurder Woonpartners), Stefan van der Padt (projectleider Woonpartners) en Herman Steenbergen (directeur Van Wijnen Stolwijk).

'De financiële koek is op'
Directeur-bestuurder Aad van der Reijken van Trifolium vertelde trots dat het een heel bijzondere eerste paal is, omdat deze paal het daadwerkelijke begin van de samenwerking tussen beide corporaties symboliseert. ,,Er is lange tijd gewerkt aan de voorbereiding, we gaan nu echt beginnen.” Trifolium heeft de afgelopen periode fors geïnvesteerd in hun bestaande woningen, gecombineerd met een ambitieus nieuwbouwprogramma. ,,Op een gegeven ogenblik is de financiële koek gewoon op. Ook onze corporatie kan die ene euro echt maar één keer uitgeven. Er moest een andere corporatie bij komen om investeringen over te nemen.” 
Ook in de nabije toekomst ziet Aad van der Reijken een voortzetting in de samenwerking met Woonpartners, bij andere projecten in Boskoop.

Bloeiend, boeiend Boskoop
,,Op dit moment wordt op deze locatie geïnvesteerd in de toekomst. In een bloeiend, boeiend Boskoop!“ zo sprak wethouder Gert Dazler. ,,Daar zijn we als gemeente erg content mee. Was de Parklaan tot 2 jaar geleden nog een mistroostig gebied, nu begint het weer een visitekaartje voor Boskoop te worden.” Hij bestempelde de nieuwe woonwijk als chique, groen en als een gebied dat een metamorfose ondergaat. ,,Wij gaan ervan uit dat dit project een volgende parel is in het Parklaanproject.”

Woningmarkt stopt niet bij gemeentegrens
Als laatste kwam René Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners, aan het woord. Hij was blij dat zelfs de buien even weggebleven waren bij het slaan van de paal. Gedurende de minuten dat de wethouder met geduld de paal aanstuurde, kreeg hij uitleg van een inwoner van Boskoop die feilloos de aandacht vestigde op de drie verschillende fases van de grondgesteldheid. Eerst is er wat weerstand in de bovenlaag, vervolgens schiet de paal enkele meters naar beneden en in de laatste fase is er weer wat weerstand in de onderste zandlaag. Mascini maakte de vergelijking met de voorbereiding van het project: eerst aftasten, vervolgens doorpakken en als laatste ook weer even puntjes op de i zetten. ,,Uiteindelijk doen we het samen met eenzelfde doel: woningen bouwen in de sociale sector voor die mensen die dat nodig hebben en op plekken waar het nodig is. Want de woningmarkt stopt niet bij de gemeentegrens.” De directeur-bestuurder zal pas tevreden zijn als de huurders ook tevreden zijn met hun nieuwe woning. ,,Een rapportcijfer 8 moet toch te halen zijn.”

van links naar rechts: Herman Steenbergen (directeur Van Wijnen Stolwijk), Aad van der Reijken (directeur-bestuurder Trifolium), wethouder Gert Dazler, René Mascini (directeur-bestuurder Woonpartners).

Knipoog naar de jaren ‘30
Architectenbureau Mulleners + Mulleners uit Amsterdam heeft de torens ontworpen met een knipoog naar de jaren dertig. Aannemer Van Wijnen Stolwijk gaat de complexen bouwen. De appartementen worden verhuurd in de sociale huursector, met een huurprijs onder de € 665,-. 

Woonpartners ontwikkelt in de Zuidelijke Toren 24 appartementen en Trifolium ontwikkelt in de Noordelijke Toren 20 appartementen. De woningen in beide torens zijn gelijk aan elkaar en kennen geen afwijkingen op het gebied van de afwerking. Op dit moment zijn er nog geen gegevens bekend over toewijzingscriteria en dergelijke. Deze gegevens worden in de loop van 2012 bekend. De naam ‘De Parkwachters’ verwijst naar de twee torens, die als baken fungeren aan de Parklaan. Wachter is een synoniem voor vuurtoren.

Oplevering
De woningen worden - volgens de huidige planning - in het voorjaar van 2013 opgeleverd. De verhuur start naar verwachting al in september of oktober 2012. Daar kiezen de twee corporaties bewust voor. De nieuwe huurders kunnen dan nog invloed uitoefenen bij de afwerking van hun eigen woning. ,,Bij koopwoningen hebben de nieuwe bewoners vaak al veel keuzevrijheid. Het is prettig dat de huurders bij dit project ook keuzevrijheid hebben’’, aldus René Mascini en Aad van der Reijken.


index