Zoekplaatjes...
loods A. van der Bie | schoenenzaak Visser

schuur A. van der Bie
ZOEKPLAATJE
Op de site Zoekplaatjes staan foto's waarvan onbekend is waar die zijn gemaakt, bezoekers kunnen dan reageren op de getoonde foto als ze de siuatie van nu of vroeger herkennen. Enkele commentaren wezen er op dat deze foto omstreeks 1915 aan het Zuidwijk zou zijn gemaakt.  De vraag hier op deze site was of er misschien oudere Boskopers nog iets over deze foto wisten.

Het antwoord liet niet lang op zich wachten in de persoon van  Cees Bakker van de Historische Vereniging Boskoop: "De loods aan het Zuidwijk in Boskoop was destijds van Adam van der Bie. De loods bestaat nog en is nu eigendom van Jan Rijnbeek. Die gaat nog op zoek naar eigendomsgegevens. Meer informatie vindt u in het onlangs verschenen boek 'Zuidwijk' van J.F. de Boer: pag. 46-47. Ik twijfelde aanvankelijk omdat de degelijke beschoeiing op de foto er nu niet meer is, maar het is bevestigd: 't is Zuidwijk."

Theo van Gijlswijk uit de Zilk schreef nog dit:
"Zelf ben ik niet ter plaatse geweest, dus heb ik niet kunnen constateren of de bedoelde schuur overeen kwam met het zoekplaatje. Wel heb ik dhr. Bakker teruggemaild met de opmerking dat ik het boek 'Zuidwijk' niet bezat en dus niet de tekst op blz- 46-47 kon inzien, bovendien heb ik gevraagd of hij foto's van de schuur kon maken.
 Helaas is er geen reactie meer gekomen. Niet over de eigendomsgegevens die Jan Rijnbeek zou uitzoeken van de schuur en ook geen foto's van de door dhr. Bakker bedoelde schuur. Ook nu kan ik op afstand geen oordeel geven over het wel of niet bestaan van de schuur van v.d.Bie. Dat het een schuur in Boskoop is daar is volgens mij ieder het wel over eens. Of het de nog bestaande bouwvallige schuur bij Jan Rijnbeek is....??? Ben dus ook benieuwd naar de foto's van Martin Snuverink."

Dick de Gunst van de Historische Vereniging Boskoop schrijft: "De loods van de Bie staat nog steeds in het Zuidwijk, nu voorzien van de naam J.C.Rijnbeek. Dit had u kunnen lezen in de PAKTIJD van maart j.l."

If ben ik ook een keer gaan kijken op het Zuidwijk, maar de loods moet dan wel flink zijn verbouwd, want ik herkende hem niet..... Iemand nog verder commentaar?

Hans Tacq


schoenenzaak Visser schoenenzaak Nieuwstraat
NOG EEN ZOEKPLAATJE

De eerste foto linksboven is toegestuurd door Gaby Verdouw, een foto uit de erfenis van zijn oma:
"Schoenenzaak met H. Visser, D. Visser en M. Visser-Boer". Waarschijnlijk een schoenmakerij en geen schoenenwinkel.

Chris Boer reageerde en schreef dan het Hein Visser is (geb. omstreeks 1884 in Urk, van beroep schoenmaker), die op 28 mei 1909 getrouwd is in Boskoop met Wilhemina Margaretha Boer (geboren op 29-01-1887 om 02:00 in Boskoop)

Rik de Wit uit Koudekerk aan den Rijn heeft een tweede foto van hetzelfde pand en schrijft "van deze familie van de eigenaar van die schoenenwinkel uit de tijd waarop de foto genoemen was, heb ik begrepen dat deze winkel aan de Nieuwstraat in Boskoop gestaan moet hebben"

En als ik de foto's goed bekijk zie ik dat het hetzelfde pand is, maar dat er wel een behoorlijk tijdsverschil moet zijn tussen beide foto's! Op de tweede foto zitten namelijk een aantal gerepareerde scheuren in de gevel, en die waren er nog niet op de eerste foto. En ook zit er nu een stalen U-balk tegen de gevel boven de ramen van de 1e verdieping, ongetwijfeld om de gevel een beetje bij elkaar te houden.....

Door het kleine meisje schat ik dat de eerste foto omstreeks 1912 is gemaakt, de tweede zal enkele tientallen jaren later zijn gemaakt, misschien te zien aan de kleren van de jongen?

Leo Cok schrijft over de 2e foto: "Mijn Opa en Oma hadden een schoenmakerij, op de Voorkade en dit pand moest weg voor de bouw van de hefbrug. Op de voordeur van de schoenmakerij staat ook de naam M. Cok zie rechter foto. Later zijn ze verhuist naar de Nieuwstraat." Zou deze M/ Cok dan de schoenmakerij van Hein Visser hebben overgenomen? Of andersom?
De winkel van de foto stond aan de Voorkade 9 volgens Leo Cok.

Misschien weet een Boskoper nog iets over deze foto te vertellen?


BOSKOOP TV pagina's:
alle Boskoopse LINKS | Landkaarten Boskoop | 100 Ansichtkaarten |
ZOEKPLAATJES | Foto's Boskoop | Carnaval 2006 | Braderie 2005 | Kikkerrit 2005 |
Carnaval 2005Braderie 2004 | Carnaval 2004 | (oud) NIEUWS |
Boskoops (kwekers)woordenboek |